Anzak Gelenek Görenekleri

Anzak Gelenek Görenekleri; Anzac Day olarak bilinen 25 Nisan Anman Törenleri esnasında uygulanan gelenek ve göreneklerin anlamlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Anzak Gelenek Görenekleri

Merasim Kıtası, Anma Kaidesi, Yat Borusu, Kalk Borusu, Bitiş Borusu, Bayraklar, Gelibolu Gülü ve Biberiye ne şekilde kullanılır, anlamları nelerdir? Bunları sizler için ayrıntılı olarak açıklamaya çalıştık..

Anzak Gelenek Görenekleri

MERASİM KITASI

Tarihte katafalk sözcüğü tabut koruyucu anlamında kullanılmıştır. Ancak daha sonraları mezar taşı ya da anıt taşı anlamları da kazanmıştır. İngilizce’de Katafalk Ekibi olarak adlandırılan, Türkçe’ye merasim kıtası olarak aktarılabilecek ifade önceden tabutu hırsızlık yada saygısızlık gibi durumlardan korumakla görevlendirilen gruba verilen isimdi. Günümüzde ise bu ekibe ölüye duyulan saygıyı ifade eden törensel bir rol yüklenmiştir.

ANMA KASİDESİ

Anma törenlerinin pek çoğunda Laurence Binyon (1869-1943) tarafından 1914 yılında yazılan “For the Fallen” (“Düşenler için”) adlı şiirin dördüncü kıtası okunur. Bu gelenek 1919 yılından beri uygulanmaktadır.

YAT BORUSU

Yat borusu günün sonun bildiren bir işarettir. Cenaze ve anma törenlerinde ise bir törenin sona erdiğini belirtir ve ölenlere karşı görevin yerine getirildiğini ve ölülerin huzur içinde yatabileceklerini simgeler.

İKİ DAKİKALIK SAYGI DURUŞU

Bir yada iki dakikalık saygı duruşu günün önemini simgeler ve saygının bir işaretidir.

KALK BORUSU

Belli başlı törenlerde Yat Borusu‘nu genelde bitiş borusu takip eder, ancak Şafak Töreni’nde Kalk Borusu çalınır. Kalk Borusu, tarihte şafak vaktinde askerleri uyandırmak için kullanılırdı. Bu gelenek 16. yüzyıl savaş kitaplarında yer almaktadır. Bir yüzyıl öncesine kadar flüt ve trampetle çalınan Kalk Borusu, günümüzde solo boru veya trampetle çalınmaktadır. Kalk Borusu günün ilk çağrısı iken, Bitiş Borusu günün herhangi bir zamanında çalınabilir.

BİTİŞ BORUSU

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından yarıya indirilmiş bayraklar Bitiş Borusu‘nun çalınmasıyla birlikte göndere çekilmekyedir. Geleneksel anlamda Bitiş Borusu askerlerin ruhlarını canlandırmak, yeni bir güne hazırlanmak için çalınırdıç Günümüzde ise Bitiş Borusu, askeri cenaze ve anma törenlerinde Yat Borusu ile ilişikilendirilmektedir.

BAYRAKLAR

Bayrak protokolüne göre, Anzac Günü Törenleri’nde Türk Bayrağı sağ taraftaki ilk bayraktır. Avustralya ve Yeni Zelanda Bayrakları ise Türk Bayrağı‘nın sol tarafında yer almaktadırlar.

Anma işareti olarak bayrakların yarıya indirilmesi geleneğinin donanma kökenli olduğuna inanılmaktadır. Tarihte, önemli kişilere duyulan saygıyı göstermek için yelkenler yarıya indirilirdi. Zamanla gemilerin bayrakları sembolük olarak indirilmeye başlandı. Bu gelenek daha sonraları karada da uygulanmaya başlandı ve Avustralya ve Yeni Zelanda da bu uygulamayı benimsedi.

Türk protokolü gereğince, Türk Bayrağı tamamen indirilmektedir.

GELİBOLU GÜLÜ VE BİBERİYE

Anzaklar ile anılan eserlerde, kitaplarda, törenlerde ve daha bir çok alanda Gelibolu Gülü görülmektedir. Cistus salviifolius, Gelibolu Yarımadası’nın doğal ortamında yetişmektedir. Söylenenlere göre, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerler bu çiçeğin güzelliğinden o kadar etkilenmişlerdir ki, bazıları bu bitkinin tohumlarını ülkelerine götürüp, barış ve anma sembolü olarak bahçelerine ekmiştir. Zaman içinde bu çiçek, Gelibolu Gülü olarak anılmaya ve bilinmeye başlamıştır.

Yine Gelibolu doğal ortamında yetişen Biberiye bir yadetme sembolü olmuştur.

Anzak Gelenek ve Göreneleri ile ilgili tüm soru ve görüşleriniz için lütfen bize ulaşın…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.