Çanakkale Babakale
Çanakkale Babakale
Çanakkale Babakale; Osmanlı’dan kalan en eski Çanakkale Köylerinden birisi olan Babakale
Babakale Tarihi
Türkiye’nin Asya topraklarının ana karadaki en batı ucudur. Köy yüksek bir kayalık üzerine kurulmuştur. Restore edilmiş Osmanlı’dan kalma kale ve Baba Burnu‘ndaki deniz feneri görülmeye değer mekanlardır. 1723 yılında yapılan kale Osmanlı’nın yaptığı son kaledir, döneminin izlerine sahiptir. Sahil şeridinde bulunan Ak Liman koyu denize girmek için en iyi yerdir. Güzel ince kumlu plaja sahip sahil şeridi vardır.
Ege ve Marmara Denizi’nin ayrım noktasını oluşturur. Köyün önünde zorunlu olarak rüzgar yüzünden demirleyen Osmanlı gemilerinde Yeniçeri dini önderi bir zat olarak tanınan Bektaşi babası Sultan Baba vefat ederek buraya gömülür. Daha sonraki denizciler buradan geçerken buraya Baba Burnu ismini takarlar. Yine zorunlu olarak demirleyen gemilere saldıran korsanlardan korunmak üzere buraya kale yapılır. Zaman gelip buraya köy ismi verilirken bu iki kelime birleştirilerek Babakale ismi verilir.
İstanbul’dan Trakya yönüne özel araç ile çıkış yapanlar Çanakkale‘ye geçtikten sonra Ezine’den Gürpınar yolu ile İzmir yönünden çıkış yapanlar ise Ayvacık Behram üzerinden Babakale‘ye ulaşabilirler.
Balıkların yumurta bırakmak için Akdeniz’den Karadeniz’e geçiş yolu üzerinde bulunması nedeniyle bölgede her çeşit balığa rastlamanız mümkündür. Deniz manzaralı salaş restoranlarda ucuza balık yiyebilirsiniz. Netlik mesafesi hayli fazla olan durgun koylarda zıpkınla balık avcılığı yapabilir vaya vücuda yapışmayan ince kumunda güneşlenebilirsiniz.
Babakale Neler Yapılır
Babakale Muhtarlığı tarafından verilen Asya’nın en batı ucunda olduğunuzu kanıtlayaca sertifika verilmektedir.Babakale‘nin en değerli hatırası bu olacaktır.