Çanakkale Müzeleri

Çanakkale Müzeleri

Çanakkale il sınırları içerisinde yer alan Müzeler, Müze Ziyaret Günleri, Müze Ziyaret Saatleri, Müze Giriş Ücretleri

Çanakkale Arkeoloji Müzesi : 

Çanakkale‘de müzecilik çalışmaları, 1936 yılında bölgeden toplanan eski eserlerin Zafer Meydanı’ndaki eski kilise binasında depolanması ile başlamıştır. Bina düzenlenerek müdürlük haline getirilmiş ve 1960 yılında ziyarete açılmıştır. 1984 yılında Atatürk Caddesi üzerinde inşa edilen yeni müze binasında hizmet verilmeye başlanmıştır. Pazartesi günleri kapalıdır, giriş ücretlidir.

Çanakkale Boğaz Komutanlığı Deniz Müzesi :

Anıtkabir Müzesi gibi birinci sınıf askerî müze statüsünde olup, halka açıktır. Çanakkale il merkezinde 1915 Çanakkale Deniz ve Kara Savaşları‘nın anlatımına yönelik bir bilgilendirme kompleksinin bulunmaması nedeniyle bu ihtiyacı karşılamaya yönelik çalışmalar sonucunda 18 Mart 1915 Deniz Zaferinin 67. yıl kutlama programı kapsamında 1982 yılında kurulmuştur. Müzeye ait yeşil alan, Çimenlik Kalesi (Kala-i Sultaniye) Nusrat Mayın Gemisi maketi, resim ve fotoğraf galerisi ve kütüphane bulunmaktadır. Çimenlik Kalesi’nde yer alan açık ve kapalı mekanlarda Çanakkale Savaşları‘nda kullanılmış olan pek çok silah ve askeri malzeme sergilenmektedir.

Nusrat Mayın Gemisi :

Çanakkale Deniz Savaşları’na katılan Nusrat Mayın Gemisi’nin maket kopyasıdır. Gemi, 42 m boyunda, 7,5 m genişliğinde olup, Çimenlik Kalesi‘nin sahil şeridindedir. Arka tarafından bulunan raylar üzerinde 18 Mart 1915’te kullanılan mayınların maket temsilleri bulunmaktadır. Geminin iç kısmında, Çanakkale Zaferi ile ilgili eski gazete küpürleri, Nusret Mayın Gemisi‘ne ait seyir cihazları, Mayın Grup Komutanı Binbaşı Nazmi Akpınar’a ayrılmış şeref köşesi ve Gemi Komutanı Yüzbaşı Hakkı’nın üniforması yer almaktadır. Alt güvertede 1914 – 1915 Çanakkale Deniz Savaşları kronolojik olarak anlatılmaktadır. Nusrat Mayın Gemisi‘nin savaştaki rolü, beş dakika süreli animasyon gösterisiyle sunulmaktadır.

Çanakkale Şehitler Abidesi ve Harp Müzesi :

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı‘nın simgelerinden biridir. 1952 yılında yapımı için karar alınmış, maddi yetersizlikler nedeniyle 1960 yılına kadar bitirilememiştir. Ulusal bir gazetenin Türkiye çapında başlattığı yardım kampanyası ve halkımızın desteği tamamlanmıştır. Abidenin altında bulunan müzede çeşitli savaş unsurları sergilenmektedir, bunlardan en ilgi çekeni havada çarpışan mermilerdir.

Kabatepe Müzesi :

Eceabat’a 3 km mesafede İstanbul yolu üzerinde bulunan Ana Tanıtım Merkezinden Kabetepe Limanı istikametinde bulunur. İçerisinde çeşitli savaş eşyası bulunmaktadır. Müzenin en büyük özelliği Çanakkale Savaş alanlarına hakim tepe üzerinde kurulu olmasıdır. Müzeden bakıldığında Anzac koyu, Lone Pine ve 57. Alay Şehitliği görülebilmektedir. Ege’nin engin güzelliklerini ziyaretçileriyle paylaşan müzeden, açık havalarda Gökçeadave Yunanistan’a ait Semadirek Adası çıplak gözle görülebilmektedir.

Bigalı Köyü Atatürk Karargah Müzesi :

Ocak 1915’te Tekirdağ bölgesinde kurulan 19.Tümenin komutanlığına atanan Mustafa Kemal, kısa sürede tümenini kurmuş, 25 Şubat 1915’te Çanakkale Savaşları‘na katılmak üzere Eceabat’a gelmiş, burada ikmal yaptıktan sonra 17 Nisan 1915’te Bigalı Köyü’ne gelerek buradaki bir köy evini kendine karargah yapmıştı.