Kazdağları
Çanakkale Kazdağları
Kaz dağları doğal güzelliklerin içerisinde dokusunu koruyan köyler, soğuk sular ile pınarlar, denize uzanan dereler, şelaleler, zeytin ağaçları, çamlar ve mitolojik öyküler ile yakın tarihin efsaneleri.
Kazdağları Tarihi
Antik dönemde adından bolca söz edilen İda, günümüzün oksijen bakımından zengin yeşil alanlarındandır. Tanrıların savaş yönettiği Ege’nin bütün güzelliği ile yeşil buluştuğu yerdir. Doğa tutkunlarının buluşma noktası dağ dizisinin belirli bir bölümü milli park olarak belirlenerek, koruma altına alınmıştır.
Ayazma :
Bayramiç’in doğu tarafında Evciler Köyü’ne 5 km mesafede Kaz dağlarının en güzel piknik alanlarından biri bulunur. Bol ve soğuk suları ünlü alan çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği mesire yeridir. Paris’in tanrıların en güzeli belirlemesine atıfta bulunularak, her yıl güzellik yarışması düzenlenir.
Mıhlıçay :
Kaz dağlarından doğup Ege’nin maviliklerine dökülen akarsulardan biridir. Hem piknik alanı hemde doğa yürüyüşü için parkur olarak belirlenebilir. Gençler şelalenin oluşturduğu derin oyuklara kayaların üzerinden cesurca atlayarak eğlenirler. Suya girmek isteyen misafirlerimize hatırlatmalıyız ki su oldukça soğuktur. Başdeğirmen mevkide Rumlardan kalma değirmen bulunmaktadır. Değirmen taşları ve su yolu görülebilir. Değirmen geçilerek, Romalılardan kalma kemerli bir köprü vardır. Truva‘ya giden Mıhlıçay üzerindeki tek geçiş noktasıymış zamanında. Alabalık çifliklerinden Mıhlıçay’a sazan yavruları salınmış.
Zeus Altarı :
Antandros veya Gargara kenti ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Altarın tanrılara kurbanlar sunmak için yapılan bir sunak olduğudanda söz edilmektedir. Homeros buradan, “Zeus’un tapınağı, kokulu sunağı” olarak bahsetmektedir. Ziyaretçilerin ilgisini antik çağların hikayelerinden çok altarın bulunduğu tepenin manzarası dikkatleri çekmektedir.
Kaz dağlarında gezmek için rehber kullanmanızı tavsiye ederiz. Milli park olarak belirlenen dağlarda, tekil aktivitelere izin verilmediğinin bilinmesi gerekir. Grup olarak gelinmesi tercih edilmelidir. Alan klavuzu eşliğinde yapılacak bir gezi hem yöre hemde misafirlerimiz açısından daha sağlıklı olacaktır. Kaz dağlarından kesinlikle ateş yakılmasına izin verilmemektedir.
Kaz dağlarında 26 adet Dünya üzerinde sadece Kaz Dağlarında yetişen bitki türü tespit edilmiştir. Ülkemizde sadece Kaz Dağarında bulunan 15 adet belirlenmiştir.