Tarihe Saygı Parkı
Tarihe Saygı Parkı, Eceabat ilçe merkezi feribot iskelesi yanındaki minyatür park özelliği taşıyan Tarihe Saygı Parkı ve Anıtı hakkında bilgi ve tanıtım yazısı.
Tarihe Saygı Parkı
Eceabat ilçe merkezine geldiğinizde sahil tarafında içerisinde çeşitli objeler ve büyük bir anıt barındıran bir park dikkatinizi çeker. Sadece oradan gelip geçiyorsanız yada feribotu kullanmak için oradaysanız ve vakit bulup da gezmediyseniz bu yazımız parkla ilgili merakınızı bir nebze olsa da giderirken, detaylı tanıtımı ve içerisinde yer alan objelerin görselleri ile Tarihe Saygı Parkı hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.
Tarihe Saygı Parkı bir minyatür parktır. Minyatür park olmasının nedeni ise içerisinde bulunan objeler. Park içerisinde Çanakkale Boğazı ve Gelibolu Yarımadası savaş alanları ve yerleşim alanlarını kapsayan zemin üzerine 3 boyutlu olarak yapılmış bir minyatür haritası var. Aynı şekilde siper hayatı ve siper mücadelelerini yansıtmak amacıyla yine üç boyutlu bir canlandırma yapılmış. Aşağıdaki kısımda sizlere görseller üzerinden tarihe saygı parkı ve içerisinde bulunan objeler ile ilgili detaylı bilgi vereceğiz. Öncelikle sizlere kısaca projeden bahsetmek istiyoruz.
Tarihe Saygı Projesi
Proje OPET‘e ait bir sosyal sorumluluk projesidir. OPET tarihe saygı projesi ile Gelibolu Yarımadası sınırları içerisinde çok iyi ve başarılı işlere imza attı. Proje bilgilendirmesinde kendilerinin kurumsal ifadesini kullanma gereği duyuyoruz. İşte kendi kalemlerinden Tarihe Saygı Projesi;
“Tarihe Saygı Projesi kapsamında ise Tarihi Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması için, Çanakkale Savaşları’nın geçtiği bölgede düzenleme çalışmaları uygulanmıştır. Alçıtepe, Seddülbahir, Bigalı, Kilitbahir, Kocadere, Behramlı, Büyük ve Küçük Anafarta köyleri ile Eceabat ilçesi yeni bir çehreye kavuşturulmuştur. Köy meydanları ve evlerin yüzlerinin yenilendiği projede modern satış reyonları oluşturulmuştur, köyler yeşillendirilmiş, mevcut müzeler yenilenmiş, müze olmayan köylere yeni müze ve kültür merkezleri yapılmıştır. Halk Eğitim Merkezleri işbirliği ile İngilizce, bilgisayar, pansiyonculuk ve kişisel gelişime yönelik eğitimlerin verildiği proje kapsamında Eceabat’a açık hava müzesi niteliğinde bir park yapılmıştır. “Tarihe Saygı Parkı” adı verilen park, Çanakkale Savaşı’nın tüm detaylarını gösterecek şekilde donatılmıştır. Proje kapsamında 57. Alay Şehitliği ve Gelibolu Yarımadası’nın en büyük iki hastane şehitliğinden biri olan Akbaş Şehitliği aslına uygun olarak yenilenerek ziyarete açılmıştır. Eceabat’ta işlevselliğini yitiren İlköğretim Okulu’nun yerine ise yeni ve modern bir okul inşa ederek eğitim ve öğretim hayatına kazandırılmıştır.”
Eceabat Tarihe Saygı Parkı
Tarihe Saygı Parkı proje kapsamında OPET tarafından yaptırılarak 17 Mart 2008 günü Kültür ve Turizm Bakanının da katıldığı bir törenle Çanakkale Zaferi’nin 93. Yılı etkinlikleri kapsamında ziyarete açılmıştır. Aşağıdaki fotoğrafta Tarihe Saygı Parkı‘nın kuş bakışı bir fotoğrafını görebilirsiniz. Parkın iki ayrı kapısı bulunmaktadır. Biri feribot iskelesi girişi tarafında diğeri ise şehitliklerden gelen yol tarafındadır. Sağdan sola doğru park içerisinde; Çanakkale Savaşı canlandırmaları, Çanakkale Boğazı ve Gelibolu Yarımadası haritası, Çanakkale Savaşı Komutanları büstleri ve Tarihe Saygı Anıtı yer almaktadır. Park içerisinde ayrıca savaşa ait objeler ile grafik sanatçısı Aydın Erkmen tarafından resmedilen Çanakkale Savaşları’na ait görüntüler de yer almaktadır. Son düzenleme ile de park içerisinde kabartmalar ilave edilerek Çanakkale Savaşı metin ve görsellerle anlatılmıştır.
Tarihe Saygı Parkı gerek konum gerekse tasarım açısından son derece güzel hazırlanmış ve yapılmıştır. İki kapısı olduğundan mı bilinmez ancak kronolojik sıralama biraz unutulmuş gibi. Türkiye sınırları içerisinde bildiğiniz üzere trafik akışı sağdan devam etmektedir. Parkı karşınıza alıp en sağınızdan başlamanız daha güzel bir sıralama oluşmasını sağlayacaktır. Resimde gördüğünüz üzere en sağda Çanakkale Savaşı canlandırmaları yer almaktadır. Sola doğru Gelibolu Yarımadası ve Boğaz haritası, büstler ve en solda da Tarihe Saygı Anıtı yer almaktadır. Parka gelen bir ziyaretçinin öncelikle savaşın geçtiği coğrafyayı, sonrasında savaş sahnelerini, sonrasında savaşa damga vurmuş kahramanları ve en sonunda ise tüm bunların anısına yapılmış anıtı görmeleri kronoloji açısından daha güzel olacaktır. Ancak özellikle belirtmek isteriz ki bu kesinlikle kötü olmuş demek değildir. Biz sadece olsa daha iyi olurdu mantığı ile belirtmek istedik. Bizde sizlere mevcut durumdaki gibi sağdan başlayarak içerisinde yer alan objeleri tanıtmaya devam edeceğiz.
Çanakkale Savaşı Canlandırmaları
Tarihe Saygı Parkı 2008 yılında açıldıktan sonra 2013 yılında yenileme çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar kapsamından en büyük değişikliğe Çanakkale Savaşı canlandırmaları uğramıştır. Aşağıdaki resimlerde eski ve yeni hallerini görebilirsiniz.
Çanakkale Savaşı ve siper hayatı konusunda mükemmel bir canlandırma yapılmış. Figürlerin duruşlarından yüz hatlarına hatta mimiklerine kadar savaşın içerisinde bulunduğu durum çok iyi yansıtılmış. Siperlerin arasında Şehitlerimiz var. Neden yardım edilemediğini bu canlandırmada çok net algılayabilirsiniz. Savaşın yanında siperler içerisinde gündelik yaşamla ilgili görüntüler de çok iyi yansıtılmış. Siperlerin içerilerinde Çanakkale Savaşı esnasında kullanılmış tarihi objeler de bulunuyor. Çanakkale Savaşı esnasında keşfedilip kullanılmaya başlamış aynalı tüfekler bile canlandırılmış. Nasıl kullanıldığını çok güzel bir şekilde gözler önüne seriyor. Net bir ibare olmamakla birlikte Bomba Sırtı hattındaki siper mücadelelerinin konu alındığını düşünüyoruz. Bunun nedeni hemen sağ tarafında bulunan ve Atatürk‘ün “Bomba Sırtı Vakası” adlı röportajının yer aldığı bir bilgilendirme metni olmasıdır. Ki bir çok haberde Bomba Sırtı Vakası’nın 40 asker figürü heykel ile canlandırıldığı belirtildi.
Gelibolu Yarımadası Haritası
Tarihe Saygı Parkı içerisinde yer alan objelerin en önemlilerinden biri kuşkusuz ki 3 boyutlu olarak zemine kabartma şeklinde yapılan Gelibolu Yarımadası Haritası.
Harita üzerinde Gelibolu Yarımadası içerisinde yer alan; savaş alanları, şehitlikler, yerleşim yerleri ve diğer önemli noktalar küçük minyatür objeler ile resmedilmiş. Yarımadayı inceleyerek etrafında bir tur atma şansı buluyorsunuz. Savaşın yaşandığı bölgeler ayrı ayrı ve tek tek belirtilmiş. Yerleşim yerleri, anıtlar ve şehitliklerimiz de küçük birer maket şeklinde harita üzerindeki yerini almış. Tek bir bakış ile harita üzerinde görerek Gelibolu Yarımadasını daha iyi inceleme ve coğrafi olarak anlama şansı buluyorsunuz.
Zemine yapılan harita sadece Gelibolu Yarımadası‘ndan ibaret değil. Ana tema o olsa da, Çanakkale Boğazı da harita üzerinde gösterilmiş. Çanakkale Boğazı içerisinde yürüyebiliyorsunuz. Yürümekle de kalmıyor Çanakkale Deniz Savaşı‘nı harita üzerinde görüp inceleyebiliyorsunuz. Savaş esnasında görev alan tabyalar, gemilerin savaş içerisindeki dizilişleri ve savaş esnasında batan gemilerin de yerlerini harita üzerinde görebiliyorsunuz. Mayın hatları da haritada unutulmamış. Genel olarak Çanakkale Savaşı bir coğrafi bölgede gerçekleşti. Tarihi kavrayabilmek için coğrafi algının oluşması da önemli bir unsurdur. Bu harita sayesinde Çanakkale Savaşı coğrafyasını çok iyi bir şekilde gözlemleyebiliyorsunuz.
Tarihe Saygı Anıtı
Eceabat Tarihe Saygı Parkı içerisinde yer alan ve parkı tamamlayıcı unsurların başında gelen 12 metre yüksekliğindeki Tarihe Saygı Anıtı Heykeli ihtişamıyla ziyaretçileri çok uzaklardan selamlamaya başlıyor.
Tarihe Saygı Anıtı‘nı önemli kılan bir diğer unsur da, Gelibolu Yarımadası tarihine bir çok eserle katkı sağlayan ünlü heykeltıraş Prof. Dr. Tankut Öktem‘in son eseri olmasıdır. Gelibolu Yarımadası sınırları içerisinde bir çok anıt ve heykel onun imzasını taşır. Tarihe Saygı Anıtı da kendi hüzünlü hikayesine sahiptir. Proje kapsamında anıtın yapımına başlanır ancak 5 Aralık 2007 tarihinde İstanbul’da bir trafik kazasında maalesef ki kendisini sonsuzluğa uğurlarız. Tarihe Saygı Anıtı bir süre yarım kalır. Öğrencileri Adnan Gürsoy, Veli Turan, Turhan Bir, Mustafa Doğan, Selehattin Sevimli ve Ahmet Turan hocalarının başladığı eseri tamamlar. Tarihe Saygı Anıtı tamamlanarak Tarihe Saygı Parkı içerisindeki yerini alır.
Tarihe Saygı Anıtı figürlerden bir kompozisyon şeklinde oluşturulan bir heykeller bütünüdür. Tarihe Saygı Anıtı ”Atatürk Anafartalar’da”, ”Kucağında yaralı bir Avustralyalı askeri taşıyan bir Türk askeri”, ”İngiliz, Fransız, Yeni Zelandalı, Avustralyalı, Hintli askerler ile Mehmetçik”, ”Seyit Onbaşı”, ”Ellerini göğe uzatan bir Türk askeri” ile ”Metanetli bir kadın” figürlerinden oluşmaktadır. Ünlü heykeltıraşımız Prof. Dr. Tankut Öktem‘i de Saygı ve Rahmetle Anıyoruz.
Çanakkale ili Eceabat sınırları içerisinde yer alan Tarihe Saygı Parkı ve Tarihe Saygı Anıtı bölgesini sizlere tanıtmaya çalıştık. Umarız beğeniyle okuyacağınız bir yazı olmuştur. Lütfen tüm soru ve görüşlerinizi bizlerle paylaşmaktan çekinmeyiniz.
Henüz yorum yapılmamış.