Çanakkale Plajları

Çanakkale Plajları

Çanakkale merkezinde denize girilebilecek plaj imkanı çok azdır fakat şehrin çevresinde denize girebileceğiniz en yakın plaj Güzelyalı plajlarıdır. Çanakkale şehir merkezine 15 km uzaklıktadır. Çanakkale şehir merkezinden Güzelyalı’ya sık aralıklarla şehiriçi ulaşım mümkündür. Güzelyalı’da Gençlik Kampı Plajı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne ait Dardanos Plajı bulunmaktadır. Bu iki plaj da farklı türlerde yeme – içme hizmeti de verilmektedir.

Bozcaada Plajları :

Bozcaada’nın turkuaz rengi denizi, huzur dolu plajları Bozcaada‘nın eşsiz güzellikteki doğası ile birleşerek denizinin tadını çıkarmanızı sağlayacak. Suyu genel olarak soğuk olabilir ama bu tertemiz suyun dirileştirici serinliğine alışmak çokta zor değildir. Adanın hemen hemen her yerinde dilerseniz rüzgârın yönüne göre denize girebilirsiniz ama unutmayın ki denize gireceğiniz tüm koylarda aynı ortak özelliği bulabileceksiniz; kristal kadar temiz denizi ve incecik altın rengi kumsalları…

Ayazma, Sulu Bahçe, Habbele koylarını adanın en popüler ve tesisi olan koylardır şehir merkezinden yaklaşık 6 km uzaklıkta olan koylara adanın merkezinden sıklıkla kalkmakta olan minibüslerle gidebilirsiniz. Dilerseniz motosiklet veya bisiklet kiralayarak zaten aynı düzer gâh üzerinde bulunan koyları gezmek oldukça zevkli olacaktır.

Ayazma Koyu : 

Adanın en popüler ve dolayısıyla en kalabalık koylarından biridir. Duşunuzu alabileceğiniz, yemek yiyebileceğiniz birçok alternatifi vardır. Turkuaz rengi denizi ve incecik kumu ile sizi kendisine hayran bırakacak güzelliktedir.

Sulubahçe Koyu :

Ayazma plajının bitişiğindeki koydur. Ayazma ile arası yürüme mesafesi kadar yakındır .Minibüsler ile Ayazma – Habbele arasında giderken buranın önünden geçeceksiniz Ayazma ve Habbeliye oranla daha sakindir diyebiliriz.

Habbele Plajı :

Ayazma’dan sonra tesisi olan ikinci koydur. Sulubahçe koyudan hemen sonra gelir.

Mermer Burnu (Akvaryum Koyu) :

Halk arasında etrafta yüzen çeşitli balıkların çokluğundan dolayı “Akvaryum Koyu” olaraktan bilinir. Yaz dönemi boyunca müdavimlerinin boş bırakmadığı koyun deniz altındaki inanılmaz çeşitliliğini görebilmeniz için bir şnorkel ve gözlüklerinizi almadan gitmeyi unutmayın. Herhangi tesisi olmayan plaj minibüslerin güzergâhında olmadığı için özel aracınızla gitmeniz gerekecektir.

Gökçeada Plajları :

Gökçeada‘da temiz ve engin mavi denize girilecek olağanüstü güzellikte plajlar bulunur. Dört bir yanını çevreleyen mavi bayraklı kıyılara sahip olmak Gökçeada‘lılar ve Gökçeada‘ya gelenler için bir ayrıcalıktır: Kefaloz, Yuvalı, Yıldızkoy, Uğurlu, Gizlikoy, Kuzulimanı, Kaleköy, Güzelcekoy gibi daha bir çok irili ufaklı doğal plajlarda, sakin, gürültüden uzak koylarda maviyle kucaklaşabilirsiniz.

Aydıncık (Kefaloz) : 

Adanın Güneyinde yer alan Aydıncık (Kefalos) kıyısı Kuzey Ege’nin Patarası olarak kabul edilir ve kaya mezarlarıyla da önemlidir. Aydıncık burnu sert rüzgara rağmen kaba dalgaların oluşmasını engellediği için rüzgar sörfü yapanlar için ideal bir bölgedir. Burada yapılan şifalı çamur banyosu da cilde yararlıdır. Aydıncık (Kefaloz) Plajı Gökçeada‘nın günübirlik tesisi olan tek plajıdır. Plaj 1200m uzunluğunda altın rengi kumsaldan oluşur.

Gizli Liman :

Adanın batısında bulunan gizli limanın 750 metre sahilinde hiçbir yapı yoktur ve bu haliyle Ege’deki ender bakir koylardan biridir.

Kaşkaval Burnu (Peynir Kayalıkları) :

Kuzulimanı’nın doğusunda bulunmaktadır. Üst üste sıralanmış kaşar peynir kalıplarını andıran ilginç kaya oluşumlarıyla dikkat çeker. Burayı karadan görmeniz mümkün değildir. Ancak, tekne ile denizden görme şansınız vardır. Adanın hatırda kalabilecek görsel güzelliğe sahip doğal oluşumlarından birisidir.

Yıldızkoy :

Adanın denize girilebilecek en güzel yerlerinden biri de Kaleköy’ün bitişiğindeki Yıldız Koyu’dur. Yıldızkoy adanın kuzey kıyılarından Sualtı Milli Parkı içinde yer alır.

Marmaros :

Marmaros, adanın kuzey kıyılarında denize girilebilecek iki koydan biri. Kuzey Batıda bulunan Marmarosplajı da denize girmek ve piknik yapmak için son derece elverişlidir

Gelibolu Plajları ve Koyları : 

Gelibolu Şehir merkezinde Hamzakoy, Fener altı, Eğritaş mevkilerinde çok rahat denize girilebilir. Hamzakoy altın sarısı kumsalıyla 3 km lik bir alanı kaplar.Feneraltı mevkii ise Gelibolu Tersanesinden Başlayıp Hamzakoy’ a doğru uzanır. Özellikle Fener Altı mevkii kayalıkları ve falezleri ile ünlü olup görsel açıdan olduğu kadar, deniz meraklılarının uğrak yeridir.Bunun dışında iskeleden başlayıp Üç köprüleri takip eden Askeri Fabrikaya Kadar uzanan Piri Reis Kordunu il bu bölgenin en uzun sahil şeridi ve yürüyüş bandına sahiptir.

Bunun yanısıra yukarıda sıralana Boğaz Kıyısı Yerler haricinde, ilçemizin Saroz’ a bakan kıyılarında çok rahat denize girilebilir. Su sporları için bilinen bir adres olmaya başlayan Güneyli (Davut İskelesi, Güneyli Limanı), Koruköy Altı, Bolayır Altı (bakla burnu), Ocaklı Altı, Yeniköy Bahçeler Limanı, Fındıklı Kömür Limanı (Dalgıçlar için ideal bir yer) ve Despot, Değirmen düzü, Armutlu,Tayfur Karaağaç, Karainebeyli Ece Limanı, Burhanlı Cennet Koyadı sayılır denize girilebilecek, canlı akvaryum sayılacak yerlerdir.

Fındıklı Kömür Limanı : 

Çanakkale’de Saroz körfezinin eşsiz doğal güzelliğiyle denizin ve dalış tutkunları için vazgeçilmez noktalardan birisidir. Dalgıçlar için çeşitli eğitimlerinde yapıldığı bölgedir kömür limanı. Turistlerin yeni yeni keşfetmeye başladığı bir bölgedir.

Gelibolu‘dan Eceabat yönünde 1 km. gidildikten sonra sağa sapılarak “FINDIKLI KÖYÜ” tabelası takip edilir. 12 km. sonra karşınıza köy çıkar. Köy girişindeki Kömür limanı tabelasını takip ederek yaklaşık 6 km. sonra limana varıyorsunuz.Yolun büyük bir bölümü orman olup,yolculuk orman içinden seyir eder. Limanın üstüne vardığınızda sizi denizle ormanın kucaklaştığı doğa harikası bir koy, akvaryum gibi berrak bir deniz, harika bir manzara sizleri karşılar.

Kemikli Burnu : 

Saroz Körfezi’nde dalgaların bir heykeltıraş gibi oyup şekil verdiği kayalar görülmeye değer. Burunda bakteri etkisiyle değişime uğrayan kumtaşları yükseliyor. Bu doğal oluşumlar jeolojik miras alanı adayı kabul ediliyor Büyük Kemikli Burnu’ndan Saroz Körfezi’ne doğru kayalıklar üzerinden yapılan yolculuk muhteşem doğa manzaraları sunuyor.

Özel araçla Avrupa otoyolunu tercih ederek Kınalı ayrımına kadar gelip daha sonra normal yolla Tekirdağ – Keşan üzerinden 2,5 – 3 saatlik yolculukla Gelibolu’ya varacaklar. Gelibolu’dan Eceabat yönüne giderken Yalova sapağı geçilip Kemaliye ayrımından Küçük Anafartalar yanındaki yol köye girmeden sizi Büyük Kemikli Burnu’na götürecek

Kabatepe Kumsalı :

Kabatepe, geniş kumsalıyla Ege’nin en temiz sularında denize girme imkânı sunmaktadır. Aynı zamanda Kamp alanı olan bu yerde birçok yeme içme faaliyeti gösteren işletmeler de bulmak mümkündür.Çanakkale merkezinden Kabatepe’ye ulaşım feribotla mümkündür. Yapılması gereken ilk iş 25dk süren Feribot yolculuğu ile Çanakkale merkezinden Eceabat ‘a geçmektir. Ardından feribot iskelesinin hemen yanında bekleyen otobüslerle Kabatepe plajına gidiş sağlanır. Kabatepe Plajı’ndan yaklaşık 10 Km kuzey yönüne doğru gittiğinizde Gelibolu Tarihi Milli Park’ı içerisinde gizli kalmış birçok eşsiz plajları görme imkanınız olacaktır.

 

Zargana Plajı :

Kilitbahir Köyü’nün güney çıkışında, Seyit Onbaşı Anıtı yakınındaki plajdır. Çanakkale‘nin tam karşısında bulunur. Çanakkale Boğazı‘nda istenilen her yerde denize giebileceğinin en güzel örneğidir.

Assos Plajları : 

Assos, mükemmel temizlikte plajlar sunmaktadır. Assos‘taki görülmeye değer günbatımı manzarası eşliğinde Assos plajlarının keyfini çıkartabilirsiniz. Assos, dalış için çok güzel yerler sunmaktadır.

Assos Liman Plajı : 

Assos Liman, küçük ve etkileyici bir yer. Taşlık olan plaja eski palamut depolarının restore edilmesi ile ortaya çıkan butik oteller ve kamping alanları bulunuyor. Denize sıfır tesislerin önünde tahtadan basit iskeleler yapılmış. Böylece iskeleden atlayarak denize girebilmeniz mümkün.

Assos Yeşil Liman : 

Hiçbir turistik tesisin bulunmadığı, sadece birkaç yazlık evin bulunduğu kendi halinde bir koy. Tertemiz denizi ve bakirliği için tercih edilebilir. Assos’dan Babakale yönüne doğru giderken solda karşınıza çıkacak ilk sapak sizi Yeşil Liman’a götürecek. Yaklaşık 4 km. sonra tabelasını fark edeceksiniz, denize doğru 2 km daha gideceksiniz.

Assos Koruoba Sahili : 

Assos‘dan Babakale yönüne doğru giderken, Yeşil Liman tabelasından sonra denize doğru inen 2. sapak sizi buraya ulaştıracak. Koruoba köyünün içinden geçtikten sonra biraz dolambaçlı ama muhteşem manzaralı bir yoldan sahile ineceksiniz.

Assos Sivrice :

Sivrice’nin dar, taşlık bir plajı bulunuyor. Denize rahat girilmesi için tahta iskeleler yapılmış.Assos‘dan Babakale’ye doğru giderken 9 km sonra Bektaş Köyü çıkacak karşınıza. Bektaş Köyü’nin içinden geçerek yaklaşık 3 km. denize doğru ineceksiniz. Böylece Sivrice Fenerinin olduğu koya ulaşmış olursunuz.

Assos Sokakağzı :

Yanındaki Sivrice’ye göre daha geniş ve kumluk bir plajı bulunuyor. Assos‘dan Babakale’ye doğru digerken 11. km ‘de Balabanlı Köyü çıkacak karşınıza. Balabanlı Köyü’ne girmeden sola dönüp denize doğru 3,5 km gittiğinizde yine Sütlüce Koyu’na ulaşacaksınız.

Kadırga Koyu :

Assos’un en gözde koylarından bir tanesi Kadırga Koyu dur.Koy mavi bayrağa sahiptir Assos’un bitişiğinde yaklaşık 2 km. uzaklıktadır. Kadırga Koyu’nun tertemiz, berrak bir denizi, geniş, uzun bir plajı vardır.

 

Tavaklı Sahilleri :

Oksijen dolu ormanları, tertemiz denizi ve doğasıyla turizme kucak açan cennet bir köşedir Tavaklı Sahilleri. Yıllar boyunca medeniyetlerin beşiği olmuştur. Her türlü deniz sporlarının yapılabileceği bir mekan olan tavaklı sahillerinin aynı zamanda bünyesindeki ormanlarda da her türlü sporu yapmak mümkündür.

 

Dalyan Koyu :

Ormanla denizin, geçmişle geleceğin buluştuğu Dalyan Koyu keşfedilmemiş bir doğa harikasıdır. Bereketli denizinden çıkan ürünleriyle, radyoaktif sahiliyle geçmişten buyana  bir liman şehri olması itibariyle önemli bir koydur.