Değirmen Burnu

Değirmen Burnu; Çanakkale Boğazı savunma hatlarından biri olan ve mayın hatları ile güçlendirilen Değirmen Burnu savaş boyunca hareketli bir nokta olmuştur.

Değirmen Burnu

İntibah gemisi tarafından Çimenlik – Değirmenburnu arasında onuncu hat olarak 53 mayın döküldü. Mayınların aralıkları kırk metre, derinlikleri dört metredir.

Dardanos ve Baykuş bataryalarını tahrip etmek ve Boğaz girişini mayınlardan tamamen temizleme için 4 zırhlı, 3 torpido ve 12 mayın arama gemisinden oluşan itilaf donanması, sabahın erken saatlerinden itibaren yeniden saldırıya geçti. Sabah erken saatlerde Albion bir süre Seddülbahir tabyasının bombaladı, Majestic de Menderes Çayı Köprüsü’nü tahrip etti. Mayın arama ve tarama gemileri Boğaz’dan 7 kilometre kadar içeri girdiler. Saat 13.00’te Albion ve Triumph 1.000 metreden Dardanos Tabyası’na ateş açtı. Majestic de İntepe’deki bataryalara yöneldi.

Vengeance’den karaya çıkan Binbaşı Heriot komatısında bulunan 50 deniz erinden oluşan bir İngiliz müfrezesi saat 14.30’da karaya çıktı. Müfreze Kumkale Mezarlığı’na kadar gidebildi. Şiddetli bir ateşle karşılaştı, bir ölü ve iki yaralı verdi. Tahrip ekibinin komutanı Yüzbaşı Robenson tek başına Orhaniye’deki bir makineli tüfeği, ekibiyle de diğer makineli tüfeği ve bir topun kızağını tahrip etti. Binbaşı Heriot, Osmanlı kuvvetlerinin gücü karşısında geri çekilme kararı aldı ve müfreze Vengeance gemisine geri döndü. Yüzbaşı Panton komutasında Irresistible gemisinden Seddülbahir bölgesinde karaya çıkan 45 kişilik bir müfreze, dört kola ayrılarak burada bulunan altı toptan dört topu tahrip etti. Ertuğrul Tabyası’na da benzer girişimde bulunmak isteyen müfrezeye karşı Osmanlı kuvvetlerinin mukavemet göstermesi üzerine Yüzbaşı Panton ve müfrezesi, Irresistible gemisine geri dönmek zorunda kaldı. İtilaf donanması saat 18.00’de Boğaz önünden uzaklaştı. 26 Şubat saldırısında Erenköy (İntepe) ve Kumkale Köyü harap bir hale geldi. Osmanlı kuvvetleri üç şehit ve sekiz yaralı verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.