Deniz Muharebeleri Turu
Deniz Muharebeleri Turu, özel olarak 1914-1915 Çanakkale Deniz Muharebeleri ve Savaş alanlarını kapsayan detaylı ve akademik destekli tur programı.
Deniz Muharebeleri Turu
Bugün her ne kadar her yıl 18 Mart tarihinde Çanakkale Zaferi yada Deniz Zaferi olarak törenler ve kutlamalar yapılıyor olsa da aslında Çanakkale Deniz Muharebeleri çok kapsamlı olmasına ve uzun bir zaman dilimine yayılmasına rağmen detaylı olarak ele alınmıyor yada detaylı bir tur programı hazırlanmıyor.
Bizlerde akademik destekli bu programımızda kara savaşlarının neredeyse bir yıl öncesinde başlayan ve sonuna kadar devam eden Çanakkale Deniz Harekatı sürecine özel bir tur programı hazırladık. Bu tur programı ile Çanakkale Deniz Muharebelerini detaylıca tanıyacak ve muharebe alanlarını ziyaret ederek tarihe bire bir şahitlik edeceksiniz.
Deniz Muharebeleri Turu
Birinci Cihan Harbinin çıkacağı 1913 yılı itibariyle hissedilmeye başlamıştı. Her ne kadar 28 Haziran 1914 Ferdinand olayı savaşı başlattı görünse de aslında sadece fitili ateşledi diyebiliriz. Avrupa da başlayan savaş Osmanlı için de kaçınılmaz bir süreç haline geldi. Ki Osmanlı uzun bir süre tarafsızlığını korumaya ve savaştan uzak kalmaya başladı.
Fiili savaş süreci başlamadan Osmanlı Devleti 2 Ağustos 1914 tarihli anlaşma ile hazırlıklarına da hız verdi. Hazırlıkların temelinde yine başkent İstanbul’un güvenliği söz konusuydu. Fatih Sultan Mehmet Han itibariyle başlayan İstanbul’un kapısı Çanakkale akımı bu zaman zarfında da önemini korumaya devam etti.
İlk hamle 4 Ağustos 1914 Tarihinde gerçekleşti. Osmanlı Devleti daha önce imzalanan Boğazlar Antlaşması gereği tüm savaş gemilerine boğazları kapattığını duyurdu. Bu eylem diğer İtilaf devletleri ile Çarlık Rusya arasında var olan son bağlantı noktasını da kapatmış oldu.
10 Ağustos 1914 tarihinde Goeben ve Breslau gemilerinin takibindeki itilaf donanması ile Çanakkale’ye gelmesinin hemen ardından yola çıkan Alman Sahil Topçu Heyeti 30 Ağustos 1914 tarihinde boğaz güvenliğini sağlamak için Çanakkale‘ye gelip göreve başladı. 27 Eylül 1914’te boğazların tamamen kapatılması, İtilaf birlikleri açısından Osmanlı’ya bir müdahale yapılmasını şart haline getirdi. Böylece fiili savaş kaçınılmaz hale geldi. Ama Osmanlı Devleti zaten hazırlıklarına çoktan başlamıştı.
Deniz Muharebeleri Tur Detayı
Sabah saat 08.30‘da belirlenen noktalarda buluşuyor ve rehberimiz ile birlikte tur için hareket ediyoruz.
İlk durağımız Çimenlik Kalesi olacaktır. Bu bölgede Deniz Müzesini ve Nusret Mayın Gemisi‘ni ziyaret edeceğiz. Gemi içerisinde bir kale içerisinde bir olmak üzere 2 adet video sunum izleyeceğiz. Boğaza hakim olan bu noktada başta Kilitbahir ve Kale-i Sultaniye olmak üzere şehrimize adını veren boğaz çevresindeki kaleler hakkında bilgiler alacağız.
Çimenlik Kalesi ziyaretimiz sonrasında aracımıza binerek hareket edeceğiz ve Anadolu Hamidiye Tabyasına ulaşacağız. Bu tabyayı gezip görmekle birlikte rehberimizden boğaz çevresinde yer alan tabyalar ve işlevleri hakkında bilgiler alacağız.
Bir sonraki durağımız tüm deniz muharebeleri boyunca çok sayıda geminin hedefi olmuş Dardanos Tabyası. Hasan Mevsuf şehitliğimizi de ziyaret edeceğiz. Boğaz orta kesiminde yer alan bu noktadan Boğaz güvenliği ve mayınlar hakkında ön bilgiler alacağız.
Güzelyalı bölgesine hareket edip buradan geçerek Karanlık Liman‘a ulaşacağız. Karanlık limanda detaylı mayın faaliyetleri ve Nusret Mayın Gemisi harekatı hakkında bilgiler alıp şehir merkezine hareket edeceğiz. Dönüş yolumuzda güzergahımızda bulunan Turgut Reis Tabyasını ziyaret edeceğiz.
Merkeze dönüşümüz sonrası burada öğle yemeği molası vereceğiz ve hemen ardından feribot ile Gelibolu Yarımadasına geçiş yapacağız.
Çanakkale savaşı esnasında olmasa da yüz yıllar boyunca boğazı koruyan Kilitbahir Kalesi ziyareti gerçekleştirip kale hakkında bilgiler alacağız.
Rumeli Aziziye olarak da adlandırılan Namazgah Tabyası ve Müzesi ziyareti gerçekleştireceğiz. Burada da bir video sunumumuz yer almaktadır. Namazgah Tabyası bakı terasına geçerek burada ilk büyük taarruz olan 19 Şubat Deniz Harekatı hakkında kapsamlı bilgiler alacağız.
Rumeli Mecidiye Tabyası ziyareti gerçekleştireceğiz. Burada 18 Mart 1915 Deniz Harekatı hakkında kapsamlı bilgi alıp savaş kahramanımız Koca Seyit Anıtını ziyaret edeceğiz. Kapsamlı bilgi ve ziyaretler sonrası Seddülbahir‘e hareket ediyoruz.
Boğaz girişinin Avrupa yakasında yer alan Seddülbahir‘de öncelikle 3 Kasım 1914 İlk Şehitler Anıtı ziyareti gerçekleştiriyoruz. Sonrasında ise giriş tabyası olan Ertuğrul Tabyası‘na geçiyoruz. Bu bölgede yer alan İngiliz Deniz Savaşları Anıtı hakkında bilgiler alıyor ve son olarak Yahya Çavuş Şehitliği ziyareti yaparak dönüşe geçiyoruz.
Yine feribot aracılığıyla Çanakkale merkeze dönüş yapıyor ve Deniz Muharebeleri Turu programımızı sonlandırıyoruz.
Tur Ücreti:
Özel bir program olduğu için her talebe özel ayrı bir fiyatlandırma yapılmaktadır.
Henüz yorum yapılmamış.