Kanlı Dere

Kanlı Dere ve Kanlı Dere Şehitliği, yağmur sularına karışan Aziz Şehitlerimizin Kanlarını Derya’ya kavuşturan ve Ölüm Koyu’na taşıyan bu azmak derenin öyküsü ile Şüheda Şehitlik.

Kanlı Dere ve Kanlı Dere Şehitliği

Çanakkale Şehitler Abidesi ile Seddülbahir arasındaki yolun üzerinden geçtiği, Morto Koyuna karışan bu derenin başladığı noktada ise Kanlı Dere Şehitliği bulunmaktadır. Kanlı Dere bir azmak deresidir. Yani yağışlı mevsimlerde akıp, yaz aylarında kuruyan derelerden bir tanesidir. Alçıtepe altlarından Morto koyuna uzanır ve suları Morto koyunda denize karışır. Alçıtepe günümüzde köye de ismini veren ve köyün denizi karşınıza aldığınızda sol tarafında kalan en yüksek noktadır.

Alçıtepe Bakı Terası Kanlı Dere

Alçıtepe Bakı Terasından Kanlı Dere

Kanlı Dere

Kanlı Dere ve Çanakkale Savaşı, 25 Nisan çıkarması sonrası başlayan ve 9 Ocak 1916 tarihine dek devam eden kara savaşlarının neredeyse tam merkezinde yer almaktadır. Zığındere ve Morto koyu arasında kalan bu bölge, çıkarmalar sonrasındaki muharebelerde, bir yanında İngilizler, diğer yanında Fransızlar ve karşılarında ise savunan Türk Askerlerimizin göğüs göğse muharebelerine şahitlik etmiştir. Bilindiği üzere Çanakkale Nisan ve Mayıs aylarında yoğun yağış alan bir bölgedir. Azmak dereler ise bu aylarda neredeyse en coşkun haliyle akarlar. 25 Nisanda çıkarmaların ardından, özellikle I. ve II. Kirte Muharebeleri esnasında verilen ağır zayiatlar nedeniyle, bu dereden akan suyun,  binlerce insanın kanının karışmasıyla kırmızıya döndüğü ve Morto koyunu da kızıla boyadığı sıkça hatıralarda ve kayıtlarda yer almıştır. Yaşanan olaylar nedeniyle dereye Kanlı Dere ismi verilmiştir. Kanlı Dere konulu yazımız hakkındaki soru ve görüşleriniz için lütfen bizimle irtibata geçin..

Kanlı Dere Morto Koyu

Savaş Esnasında Kanlı Dere

Kanlı Dere Şehitliği

Kanlı Dere mevkiinin Alçıtepe ile Alçıtepe Köyü keşime hizasına yapılmıştır. Kanlı Dere Şehitliği Temmuz 2022 de ziyarete açılmıştır. Yeni yapılıp açılan şehitliklerimizden bir tanesidir. Şehitlik, Gelibolu Yarımadası‘ndaki şehitliklerin tespitinde çok büyük emeği olan Şevki Paşa’nın bilindik Şevki Paşa Haritası Pafta Numara 39‘a göre yer tespiti yapılmış ve ihya çalışmaları tamamlanarak yapılmıştır.

Çanakkale Savaşı esnasında bölgede muharebe eden birlikler içerisinden 9. Tümen, 12. Tümen ve 13. Tümen‘e ait Şehitlerimiz bulunmaktadır. Kanlı Dere Şehitliği içerisinde 814 Şehit kabri bulunmaktadır. Balıkesir yöresinin bu şehitlikte 80 Şehidi olduğu için yapım çalışmalarında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi katkıda bulunmuştur.

Kanlı Dere Şehitliği’ne ulaşabilmek için Alçıtepe Köyü yolu sapağını veya Alçıtepe Bakı Terası ziyareti sonrası sapağı kullanmanız gerekmektedir. Kanlı Dere Şehitliği nerede ve nasıl ulaşılır sorunuzun en kısa cevabı bu olacaktır.

Şehitliğin ön kısmındaki selvi ağaçları altında da kabirler bulunmaktadır.

Kanlı Dere Şehitliği 21

Selvi Altı Kabirleri

Şehitliğin alt girişinde ve iki yanında isimlerin yazıldığı taş panolar bulunmaktadır. Şehitlerimizin isimleri alfabetik sıraya göre yazılmıştır.

Kanlı Dere Şehitliği (15)

Kanlı Dere Şehitliği Taş Panolar

Şehitlerimizin isimleri taşa, el işlemeli olarak yazılmıştır.

Kanlı Dere Şehitliği (9)

İsimlikler

Şehitlerimizin isimleri; soyadı kullanımı olmaması nedeniyle mevcut dönemdeki adlandırmaya göre yazılmıştır. Sıralama; baba adı, adı, rütbeleri, memleketleri, doğum tarihleri ve şehadet tarihi şeklindedir.

Kanlı Dere Şehitliği (17)

Kanlı Dere Şehitliği Liste

Kanlıdere Şehitliği / Kanlidere Martyrs Memorial

Kanlı Dere Şehitliği (7)

Kanlıdere Şehitliği

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.