3 Kasım Anma Töreni

3 Kasım 1914 tarihinde verdiğimiz Çanakkale Savaşının İlk Şehitlerini anmak için, 100. Yıl kapsamında Seddülbahir Köyü’nde ilk anma töreni düzenlenmiştir.

3 Kasım 1914

Osmanlı Devleti ile İngiltere ve Fransa arasında henüz fiili bir savaş durumu olmamasına rağmen boğaz girişini koruyan tabyalara 3 Kasım 1914 günü ateş açtılar. Bu bombardıman sırasında, Seddülbahir Kalesi’nin içinde yer alan tabyanın cephaneliği isabet almış ve cephanelikte bulunan “11 ton barut” infilak etmiştir. Şiddetli patlamalar sırasında tabyada görev yapan askerlerimizden 5 subay ile 81 erbaş ve er şehit olmuştur. Ruhları Şad olsun. “İlk Şehitler Anıtı”; 3 Kasım 1914 tarihinde hayatını kaybeden askerlerimizin anısına dikilmiştir.

3 Kasım 2014 100. Yıl Törenleri

Çanakkale Savaşı 100. Yıl etkinlikleri devam eder iken; ilk anma töreni 3 Kasım 2014 tarihinde düzenlenmiştir.

Çanakkale Savaşı 100. Yıl İlk Anma Töreni – İlk Şehitler ” proje fikri Lutars Turizm Seyahat Acentası sahibi Sayın Yurtsev YARICI tarafından önerilmiş, Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkan Yardımcısı Sayın Kamil UZELLİ tarafından projelendirilmiş ve 2015 Koordinasyon Merkezi Müdürü Sayın Mahmut AKKUŞ tarafından hayata geçirilmiştir.

3 Kasım 1914 – 2014 Anma Töreninden Başlıklar

Ulaşımı sağlamak adına GESTAŞ, Çanakkale – Kilitbahir arasında özel feribot seferi düzenledi. Sivil toplum kuruluşları ve diğer katılımcıların ulaşımını sağlayabilmek adına araçlar tahsis edildi. Herhangi bir ulaşım sorunu yaşanmadı.

Çanakkale Devlet Protokolü törenlere yoğun katılım gösterdi. Çanakkale Valisi Sayın Ahmet ÇINAR ve Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür GÖKHAN anma törenine bizzat katıldılar.

Protokolün törende yerini alması ardından Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığı Askeri Bandosu eşliğinde; saygı duruşu, İstiklal Marşı ve saygı atışı gerçekleştirildi.

Çelenk koyma merasimi ve Şehitlerimizin anısında İlk Şehitler Anıtı‘na, Şehit ve Gazi aileleri tarafından 86 adet kırmızı karanfil bırakıldı.

Çanakkale Valisi Sayın Ahmet ÇINAR ; ” Bu savaş birlik ve beraberlik ile kazanılmıştır. Birlik ve beraberliğimiz güçlü olduğu sürece ülke olarak güven içerisinde olacağız. Savaş kötüdür. Düşman burada çoğu kez, insanlık ve ahlak kurallarının dışına çıkmış olsa da, atalarımız düşmana sergiledikleri tutumla, savaş anında bile dostluğun ve barışın ne kadar güzel olduğunu dünyaya kanıtlamıştır. Bizlerde tarihimizden ders alarak Büyük Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK‘ün de dediği gibi; Yurtta Sulh, Cihanda Sulh; prensibini benimsemeliyiz. Çanakkale Barışın Kentidir.”  Sayın Vali konuşması esnasında birlik ve beraberliğin, barışın önemini vurgulamış, geçmiş nesilleri örnek alarak bunu gelecek nesillere de aktarmamız gerektiğine değinmiştir.

Eceabat Kaymakamı Sayın Nurettin DAYAN ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Sayın Mehmet GÜRKAN konuşmalarında, birlik beraberlik, şehit ve gazilerimize minnet ve şükran duygularına değinerek barışın önemine dikkat çektiler.

Gelibolu Yarımadası Alan Kılavuzu Sayın Neşet ÖZMehmet Toprak Oldu” şiirini okudu.

Seddülbahir eski köy camisinde Kuran-ı Kerim ve Dualar okundu. Sonrasında ise Pilav ve Helva ikramları yapıldı. İkramların ardından Seddülbahir 1915 Çanakkale Savaş Galerisi ziyaret edildi. Törenler sonlandırıldı.

3 Kasım 100. Yıl Töreninden Kareler

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.