Çanakkale Denizaltı

Çanakkale Merkez Sahili Deniz Müzesi iskelesinde Nusret Mayın Gemisi yanında duran denizaltı TCG Uluçalireis (S-338) müze olarak ziyarete açıldı.

Çanakkale Denizaltı Müze

Çanakkale içinde yaşayanlar ve dışarıdan ziyarete/gezmeye gelenler son günlerde Çanakkale sahilinde Nusret Mayın Gemisi yanında, su üstünde demirlemiş biz Denizaltı görünce şaşırıyorlar. Peki bu denizaltı nereden geldi? Neden orada ve ne için kullanılıyor? Ziyaret edilebilir mi? İşte tüm bu sorularınızın cevabı için bu yazımızı hazırladık.

TCG Uluçalireis (S-338) uzun yıllar Amerika Donanmasına sonrasında ise Türk Donanması‘na hizmet etmiş bir denizaltıdır. Çanakkale’ye ise Haliç’te bulunan Rahmi Koç Müzesi‘nden getirildi. 2000 yılından sonra müzeye dönüştürülmüş ve orada sergilenmekteydi.

Tanıtım yazımıza; yapılış süreci, Amerika Donanması, Türk Donanması ve Müze olma süreci ile devam edeceğiz.

USS Thornback (SS-418)

ÖZELLİKLERİ:

BOYU: 95 Metre

HIZI: Yüzeyde 38 Km/Saat – Sualtında 16 Km/Saat

MENZİLİ: 20.000 Km

AĞIRLIK: 1.595 Ton

DERİNLİK: 120 Metre

USS Thornback SS-418 Denizaltı

USS Thornback Denizaltısı

USS Thornback (SS-418), bir Tench sınıfı (Köpekbalığı Sınıfı ) denizaltıydı ve Amerika Birleşik Devletleri Donanması‘nda Thornback adı verilen, kuzey Atlantik türü köpekbalığı çeşidinden adını almıştır.

Denizaltı; Köprüsü 5 Nisan 1944‘te Portsmouth Donanma Tersanesi‘nde döşendi. 7 Temmuz 1944‘te Bayan Peter K. Fischler tarafından denize indirildi ve 13 Ekim 1944‘te Komutan Ernest P. Abrahamson komutasında hizmete alındı.

Thornback, 20 Mart 1945 tarihinde New London, Connecticut’tan Panama Kanalı üzerinden Hawaii Adaları’na doğru yola çıktı. 25 Mayıs‘ta Pearl Harbor‘a vardı ve 11 Haziran‘da Batı Pasifik’e gitmeden önce Hawaii sularında eğitimler yaptı. Pearl Harbor kanalından ayrılırken, denizaltı ses kubbesini hasar gördü, bu da onarım gördü.

13 Haziran‘da Saipan’a doğru yola çıktı, ancak Guam’a yönlendirildi. Mariana Adaları’na doğru seyir halindeyken, Thornback Denizaltısı günlük dört eğitim dalışı yaparak savaş problemleri, tatbikatlar ve acil yüzeye çıkma egzersizleri gerçekleştirdi ve 25 Haziran‘da Guam’a ulaştı.

Abe’s Abolishers” (Abe’nin Ortadan Kaldırıcıları) olarak adlandırılan bir Kurt Sürüsü‘nün lider denizaltı gemisi olarak, Thornback 30 Haziran‘da Japon ana adalarına doğru yola çıktı. “Ortadan Kaldırıcılar“, Üçüncü Filo Görev Kuvvetleri’nin önünde süpürme harekatları yaparak Tokyo-Yokohama bölgesinde muhrip bot süpürmeleri yaptıktan sonra Honshu‘nun doğu kıyıları ve Hokkaido‘nun güneyindeki avlanma alanlarında görev aldı. Temmuz ayı boyunca buradaki görevine ve harekatlara devam etti.

1 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen Urakawa harekatı sonrası Midway adasına hareket etti. Ağustos sonunda Japonya teslim oldu ve Thornback Denizaltı Amerika‘ya geri döndü. Dönüşü sonrası 6 Nisan 1946’da rezerv filosuna katıldı.  Daha sonra Portsmouth Tersanesi’nde tadilat gören USS THORNBACK, 2 Ekim 1953’te yeniden hizmete alındı ve göreve devam etti.

6 Kasım 1954’te, Mississippi Nehri’nde kanal boyunca şnorkel seyri yapmış ve tarihe Mississippi Nehri’nde şnorkelle seyreden ilk denizaltı olarak geçmiştir. USS THORNBACK Denizaltı, 1970 yılına kadar Karayipler, Meksika Körfezi, Kuzey Atlantik ve 6 Filo ile Akdeniz’de bir çok seyir, tatbikat ve harekata iştirak etmiş; 1963 ve 1966 yıllarında Harp Kifayeti “E” ödülünü almış ve 1968’de Filotilla Torpido Atış Birincisi olmuştur.

2 Haziran 1958‘de Thornback , Kuzey İrlanda’daki Londonderry Limanı’na gitmek üzere Karayipler’den ayrıldı ve Kraliyet Donanması – Kraliyet Hava Kuvvetleri ortak denizaltı karşıtı okuluyla operasyonlara başladı. Bu şekilde devreye girdiğinde denizaltı, Londonderry Limanı’ndaki liman pervanesine hasar verdi ve Kraliyet Donanması tarafından Faslane’ye yanaştırılan ilk Amerikan denizaltısı oldu . Thornback, Altıncı Filoya ve 2 Temmuz‘dan 24 Eylül 1958‘e kadar süren ikinci Akdeniz konuşlandırmasına geri döndü .

Geminin aktif kariyerinin geri kalanı boyunca Charleston, Güney Carolina’da görev yaptı ; Kuzey Atlantik, Akdeniz ve Karayip Denizi’ne konuşlandırmalar gerçekleştirdi ve Filoya yeni denizaltı türlerinin katılmasıyla destek kapasitesinde faaliyet gösterdi.

Thornback, 2. Dünya Savaşı’ndaki hizmetinden dolayı bir Savaş Yıldızı aldı.

TCG Uluçalireis (S-338)

14 Nisan 1971‘de personel sayısı azaltılan denizaltı, 1 Temmuz 1971‘de Türk Deniz Kuvvetleri‘ne devredildi ve Osmanlı amirali Uluç Ali Reis‘in adına TCG Uluçalireis (S 338) adı verildi . Aynı tarihte Amerika Birleşik Devletleri Donanması’ndan hizmet dışı bırakıldı , daha sonra 1 Ağustos 1973‘te Donanma Gemisi Sicilinden çıkarıldı. 2 Temmuz 1971’de ABD Charleston’da yapılan Devir Teslim Töreni’nde Türk Sancağı çekilerek TCG ULUÇALİREİS adı ve S 338 borda numarası ile Türk Deniz Kuvvetleri’ne katılmıştır.

TCG Uluçalireis S-338 Denizaltı

TCG Uluçalireis S-338 Denizaltı

Türk Donanması’nda 28 yıl hizmet verdikten sonra 2000 yılında hizmetten çıkarıldı. Rahmi M. Koç Müzesi‘ne teslim edilen denizaltı, Ocak 2024 tarihi itibariyle Gölcük Tersanesi’ne taşınmış olup , tadilat ve bakım çalışmaları yapılmıştır. Şubat 2024 itibariyle Çanakkale Çimenlik Kalesi Deniz Müzesi iskelesine getirilmiş ve Nusret Mayın Gemisi ile aynı iskelede yan yana müze olarak ziyarete açılmıştır.

Çanakkale’ye gelmişken Şehitlikleri gezmeye ne dersiniz?

TIKLAYINIZ >> Günübirlik Çanakkale Şehitlik Turu

Çanakkale Denizaltı Ziyaret Saatleri

Müze yılbaşı, dini bayramların ilk günü ve pazartesi günleri kapalı olup;

01 Nisan-01 Ekim arasında 11.00-19.00,

02 Ekim-31 Mart arasında 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Çanakkale Denizaltı Müze

Çanakkale Denizaltı Müzesi

ÇANAKKALE DENİZALTI MÜZE GİRİŞ ÜCRETLERİ

Tam Bilet: 60 TL

Öğrenci Bileti (18-25 yaş arası)

*Öğrenci Kimlik Kartını İbraz Etmesi Koşuluyla: 30 TL

18 Yaş Altı ve 65 Yaş Üstü:

* Kimlik Kartını İbraz Etmesi Koşuluyla: Ücretsiz

0-8 Yaş: Ücretsiz

*Her hafta Çarşamba günleri “Halk Günü” uygulaması yapıldığından, tüm T.C. Vatandaşı ziyaretçilerimiz için “Öğrenci Bileti” tarifesi uygulanmaktadır.

Fotoğraf Makinesi/ Video Kamera Giriş Bileti: 120 TL

Elektronik Rehber Ücreti: 120 TL

Profesyonel Film ve Video Kamera Çekim Ücreti (1 Dakika): 600 TL

Profesyonel Fotoğraf, Slayt, Dia Çekim Ücreti (1 Poz): 120 TL

* Müze kapanış saatinden 30 dakika önce bilet satışı sonlandırılmaktadır.

Müze bilgileri Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı’ndan alınmıştır. Tarafımızın bilgiler dahilinde bir sorumluluğu yoktur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.